top of page
logo_zaf2021_2.png

100 JAAR MODE - VINTAGE MODESHOW

Ten voordele van KOESTER en OIGO (Opgeven Is Geen Optie)

10 & 11 SEPTEMBER 2022

‘Grandioos’, ‘fantastisch’, ‘een uniek spektakel’, ‘adembenemend’, ‘ongelooflijk mooi’, ‘ongeëvenaard’
- Geert Herman, Nieuwsblad.be

Deze commentaren stonden niet op de promofolder maar wel, de zondagmorgen na de eerste twee shows, op de socials van wie er op één van de shows van zaterdag al bij was.

Zij waren de beloning voor het streven, gedurende vijf jaar, om de vintage modeshow als een van de hoofd-evenementen in Lochristi opgevoerd te krijgen.

​

Het idee voor het houden van een vintage modeshow stamt uit 2018.
Mijn echtgenote Karolien en ikzelf waren uitgenodigd bij vrienden in De Pinte, Geert en Veronique. Op een bepaald moment liet Geert ons beelden zien van een evenement dat hij en Veronique hadden bijgewoond: een vintage modeshow. Karolien en ik zijn gefascineerd door geschiedenis en in het bijzonder kostuumgeschiedenis. Hetgeen ik zag op de beelden was zo uniek en mooi dat ik direct het idee kreeg de show te incorporeren in de feestelijkheden rond 800 jaar Zaffelare.
We stonden toen met de toenmalige werkgroep aan het begin van de uitvoering van onze projecten voor 800 jaar Zaffelare en waren net begonnen aan de bouw van Manten en Kalle, onze nieuwe Zaffelaarse reuzen.

​

Geert gaf mij het contactadres door van een familielid die betrokken was bij de organisatie van de vintage modeshow in De Pinte en zo ging de bal aan het rollen. Via deze persoon kreeg ik de telefoonnummer van Vivien Casson, een van de organisatrices voor de vintage modeshow en eigenares van het Retrospective Vintage Modemuseum in Gavere.

100 jaar mode - Vintage Modeshow
museum_add.jpg
foto3.jpg
foto1_2.jpg

Na enkele telefoongesprekken, werden Karolien en ik uitgenodigd op de koffie bij Mvr. Casson in Gavere. Al gauw werd een samenwerking tussen onze werkgroep voor 800 jaar Zaffelare en het Retrospective Vintage Modeshowmuseum beklonken. We zaten op dezelfde golflengte al was het maar door onze gedeelde liefde voor geschiedenis en de schoonheid van authentieke vintage kledij. Mvr. Casson liet ons tenslotte haar museum ontdekken. Het is niet heel groot, maar bevat wel een schat aan authentieke kledingstukken waarvan enkele wel meer dan 150 jaar zijn. Een schatkamer van Ali Baba voor elkeen die houdt van modegeschiedenis. Tientallen mannequins staan in het museum naast elkaar opgesteld en gekleed met het mooiste dat de verschillende tijdsperioden te bieden hadden. Op de vintage modeshow die wij in Zaffelare hielden werden ongeveer 250 authentieke outfits getoond van 1875 tot en met 1975. En dat was maar een deel van de collectie van Mvr. Casson.
Om u een idee te geven... . Het museum kan trouwens worden bezocht na afspraak. Men krijgt een begeleide wandeling door Mvr. Vivien Casson in persoon en naderhand kan men genieten van een kopje thee en typische Engelse koekjes!
(Klik hier en reserveer een bezoek aan het museum!)

​

De voorwaarde voor het organiseren van een vintage modeshow voor 800 jaar Zaffelare was dat het diende gehouden te worden voor een goed doel. Het werden er uiteindelijk twee: Koester Lochristi (Kinderkankerfonds) en OIGO (Opgeven Is Geen Optie - begeleiding van mensen met kanker). De voorwaarde was ingewilligd, de voorbereidingen konden beginnen! We zouden midden september 2021 de show houden. Dat dachten we tenminste, tot covid de plannen door elkaar gooide.

foto_vivien.webp
Vivien Casson aan het werk
vraag_naar_modellen_uitgesteld.jpg
Affiche_auditie_nieuwe_datum6feb22_kl.jpg
kinderkankerfonds-2.jpg
oigo_logo.jpg

Verschillende keren werden de plannen voor het houden van de shows verlegd of zelfs afgelast tot wanneer Mvr. Casson het besluit nam om de show ten laatste in september 2022 te houden, een jaar na de geplande datum. Indien covid daartegen nog steeds onze plannen zou dwarsbomen, dan zou er een definitief punt gezet worden aan dit event voor 800 jaar Zaffelare. De plannen werden uiteindelijk - voor alle evenementen voor 800 jaar Zaffelare - goed door elkaar gegooid en uitgesteld of zelfs definitief afgelast. We 'verloren' ons concert met de Nederlandse viola da gamba muzikant Ralph Rousseau en 'Festivo-800', het klassiek concert in de kerk van Zaffelare, een initiatief van De Landelijke Gilde van Zaffelare en Cultuur Zaffelare (CuZa). De folklorestoet die we overlegden met alle Zaffelaarse verenigingen een week voor covid uitbrak werd in 2022 niet meer gerealiseerd. Misschien in de toekomst?

In november 2021 deed ik, in naam van de Parochiale Werkgroep voor 800 jaar Zaffelare en in akkoord met het Retrospective Vintage Modemuseum, een eerste oproep voor een auditie in Zaffelare voor 10 extra mannequins voor de vintage modeshow. We zochten 6 Zaffelaarse vrouwen en 4 Zaffelaarse mannen. De opzet was om een sterkere link met Zaffelare te krijgen door 'mensen van bij ons' op te nemen in het mannequin-team. Een eerste datum voor de auditie werd voorgesteld, maar al snel terug verlegd wegens de pandemie. Uiteindelijk werd een nieuwe datum gepind: 6 februari 2022 (in de hoop dat covid daartegen zou wegebben).

De auditie kwam er en werd gehouden in het LoS (Sierteeltmuseum) te Zaffelare. Kwamen er veel bewoners van ons dorp op af? Jammer, maar neen. Uiteindelijk werden het er slechts 3: Karolien, Evelien en Aurélie. Ondertussen had ik de 'perimeter' voor de auditie verlegd tot Groot-Lochristi waar wij nog 1 kandidaat konden vinden: Katrien en tenslotte tot geheel Vlaanderen want we werden gecontacteerd door Kathleen uit Kalken en daarna Dominique, Charlotte en Catherine uit het Antwerpse! Omdat we niet aan onze vooropgestelde 10 plaatselijke kandidaten kwamen, konden zij zonder twijfel allemaal aansluiten bij onze drie Zaffelaarse kandidaten.
En we zagen dat het goed was! Alle kandidaten werden weerhouden!
Al leek het lopen op een ingebeelde catwalk moeilijker dan gedacht! ;)

Hier zijn we in het LoS (Sierteeltmuseum) te Zaffelare op 6 februari, de avond van de auditie voor de vintage modeshow.
De kandidates zijn allemaal klaar voor de eerste stappen op een ingebeelde catwalk.
Op de achtergrond hoort men Mvr. Vivien Casson, organisatrice voor de vintage modeshow. Samen met de kandidates kan men hier Gillian (Gill) White zien die hen de nodige instructies geeft. Gill is mede-organisator voor de vintage modeshow en is zelf mannequin geweest.

Na de geslaagde auditie volgde een échte oefeningsavond catwalk op de speelplaats van de kleuterschool van de Weg-Wijzer te Zaffelare.
Deze oefening werd enkel gehouden voor de nieuwe mannequins.
Zij die aan vorige vintage modeshows actief meegewerkt hebben, waren hier vrijgesteld! Zij kenden de knepen van het vak al.
Er was hier trouwens nog geen sprake van de choreografie die aangewend zou worden voor elk onderdeel van de modeshow. Gewoonweg leren lopen op een catwalk, dat was het doel van de avond!

En toen begon het echte werk voor zowel Vivien en Gill als voor de 'Newbees' en de 'Oldies'. 'Newbees' zijnde de nieuw aangebrachte mannequins, de 'Oldies' de geroutineerden (en niet 'oudjes' zoals u zou vermoeden ;) ). Beiden kregen een gezamelijke choreografie die nog vele, vele keren zou aangepast of veranderd worden (zelfs tot net voor de eerste show in Uyttenhove).

​

Gedurende enkele repetities (het zijn er een vijftiental geweest sinds de eerste oefening in de kleuterschool) waren er nog geen mannelijke mannequins beschikbaar. De mannen kwamen gewoon niet af op de uitnodiging om mee deel te nemen aan de modeshow. Tot op een bepaald moment waarop Vivien, heel opgelucht en content, opeens uitriep dat zij er enkele gevonden had en dat het 'knapperds' waren... . Goed, ze waren er en konden eindelijk opgenomen worden in de show.

​

Niet te vergeten is de hulp in de keuken tijdens de 'rehearsals'. Vivien had met alle mannequins afgesproken dat men ter plekke kon eten na elke repetitie. De mensen die elke repetitie hielpen in de keuken bij het klaarzetten van het eten en daarna de opkuis zijn wij ook erg dankbaar voor, steeds opnieuw, hun inzet! 

IMG_1073_kl.jpg
IMG_1067_kl.jpg
video in Gavere

Elke mannequin kreeg zijn of haar eigen kledingrek met daaraan alle outfits voor de volledige show.
Zij die al eerder deelnamen aan de vintage modeshow waren er al mee vertrouwd. Hoe men deze moest aantrekken, hoe lang dit duurde. Hoe het voelde om een strak aansluitend eind 19e eeuws kledingstuk te dragen of hoe men in elke periode de hoedjes diende te positioneren. Want dit item is écht hèt detail die het hem doet, volgens Vivien. Zij checkte dan ook of het hoedje correct gedragen werd vooraleer de mannequin de catwalk opging.
Onze 'newbees' daarentegen waren totaal niet vertrouwd met de antieke outfits en hadden er geen idee van hoe snel of hoe moeilijk het was om de verschillende outfits aan te passen. Daarom organiseerde Vivien speciaal voor de newbees een repetitie namiddag in outfit. Iedere mannequin mocht 1 maal elke outfit op het zijn of haar kledingrek aantrekken en ervaren hoe het voelde.

Het was voor elk een openbaring en een betoverend moment om eindelijk de wondermooie authentieke kledingstukken letterlijk 'aan den lijve' te ondervinden. Eens men een van de outfits draagt, voelt men zich ahw getransporteerd naar de tijd waar het gedragen werd en handelt men er een beetje naar. 'Men voelt zich meer vrouw omdat de kledij zozeer het vrouwelijk schoon in de kijker stelt', klonk het. En dat was ook de bedoeling met de catwalk en show natuurlijk! :)

video's met outfits aan

Terwijl al dat vrouwelijk schoon (en ook de mannen ;) ) zich uitsloofden om repetitie na repetitie de choreografie voor de show onder de knie te krijgen, werden alle benodigdheden en toelatingen in orde gebracht door de werkgroep. De Cultuurzaal in Uyttenhove reserveren en afspraken maken. Daar was de hele ploeg van de cultuurdienst van Lochristi (Sophie, Jasmien en vooral Tim) een grote hulp bij! Op de vooravond van de eerste voorstelling konden wij voor extra materiaal beroep doen op de vriendelijke hulp van Pascal. Enkele stoelen extra hier, hulp bij het openhouden van de deuren daar. Veel over en weer geloop, waarvoor dank! Sabine van onze werkgroep was de drijfveer wat betreft het klaarmaken van alle nodige documenten en dossiers voor het project. Dit met de hulp van Sophie van de dienst cultuur.

Voor klank en licht deden we beroep op de kunde van Urbain, diens broer Jozef en collega Daniël. Zij hadden slechts de tijd van de generale repetitie, de dag voor de eerste show, om de uitlichting van de catwalk op punt te stellen en alle andere klank en extra decor te verzorgen! Een hele klus tot in de late uurtjes. Een enorme dank voor hun inzet. Geen vraag om iets onverwachts of extra was teveel.

De catwalk bestond vooral uit podiumtafels van Uyttenhove zelf, aangevuld met enkele van de gemeente. We hebben een podium achteraan van 8 meter breed op 3 meter diep en een catwalk van 4 meter breed en 6 meter diep. Aan beide zijden konden we een 35 stoelen kwijt voor de VIPS. De uitschuifbare tribune in de cultuurzaal bood plaats aan 234 toeschouwers. Het moeilijkste was het vinden van een tapijt voor de catwalk, evenals podiumrokken (repen stop aan de zijkant van de podiumtafels om de onderzijde te verbergen). Maar uiteindelijk vonden we die!


Hieronder vindt u enkele 'schetsen' gemaakt in Sketchup om een idee te hebben van de oppervlakte dat de catwalk zou innemen en hoe we de VIP plaatsen zouden inrichten. Let op de versie met enkel stoelen en de versie met stoelen en tafels. De eerste werd weerhouden omdat we te weinig plaats hadden voor de ronde tafels. ('t had wel iets moois kunnen geven met een 'lichtje' erop...).

Sketchup plan cultuurzaal
Sketchup plan cultuurzaal
Sketchup ontwerpjes van de cultuurzaal
Uiteindelijke configuratie cultuurzaal
Uiteindelijke bezetting
Uyttenhove exterieur
Sport- en cultuurcomplex Uyttenhove te Lochristi (Zeveneken)
HET RETROSPECTIVE MUSEUM GAVERE

Retrospective Vintage Museum uit Gavere is een unieke belevenis dat zich op een al even unieke manier op de kaart wist te zetten. Mevrouw Vivien Casson, de eigenares van het Retrospective Vintage Museum in Gavere en bezielster van de Vintage Modeshow is oorspronkelijk uit Engeland. Sinds een kleine veertig jaar woont zij in België. Vivien is al vele jaren gepassioneerd bezig met het verzamelen en herstellen van Vintage kledij. Een passie die zij van haar moeder erfde, zelf een hoedenmaakster met een voorliefde voor vintagekledij. De collectie is het resultaat van jarenlange zoektochten langsheen vlooienmarkten, antiekwinkels of via schenkingen. Sommige stukken moesten vakkundig worden gerestaureerd volgens authentieke methodes. Een huzarenwerk, maar vandaag stralen ze als weleer... . Het museum in Gavere opende zijn deuren in augustus 2014 en is op reservatie te bezoeken. Uitsluitend voor liefdadigheidsinitiatieven organiseert Vivien dus, samen met haar ‘partner in crime’ Gill en een veertigtal vrijwillige mannequins, heel af en toe een Vintage Modeshow waar een groot deel van haar collectie te bewonderen is. Dit op het ritme van de bijpassende muziek…

HIERONDER EEN KLEIN VOORSMAAKJE
Een blik achter de coulissen. Klaar om de catwalk op te gaan!
Een zicht op het podium en de catwalk, gezien van achter het gordijn.
Retrospective Modeshow Gavere
IN SAMENWERKING MET
bottom of page