MET IN HET VOORPROGRAMMA LIDEWEI PHILIPS
RALPH ROUSSEAU IN CONCERT
-- AFGELAST WEGENS AANHOUDENDE PANDEMIE --
Foto: Filip Naudts
RALPH ROUSSEAU (°1967) wist al op zeer jonge leeftijd dat muziek en wetenschap zijn leven zouden beheersen.
Begonnen op piano en (bas-)gitaar, combineerde hij later een conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde.
Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en zeker ook rockmuziek.
​
Rousseau’s eerste contact met de viola da gamba deed hem onmiddellijk besluiten om over te schakelen op dit zevensnarige instrument. Hij groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van de viola da gamba. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Zo werd zijn cd ‘Chansons d’amour’ bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs.
Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen.
In samenwerking met
​
“Rousseau benut deze vrijheid met gevoel voor stijl en het nodige respect voor de traditie, terwijl het klinkend resultaat wel heel eigen aandoet.”‘
“Telemann verveelt geen moment en dat is zeker ook te danken aan Rousseau, die de [gamba] laat zingen en spreken, met expressieve uitingen zonder effectbejag en een retorische zeggingskracht zonder gekunstelde allures. “
Eddie Vetter in Klassieke Zaken, 31-1-2020 over de Telemann fantasieën
Minstens evenveel besproken zijn Rousseau’s losse presentatie en opvallende verschijning. Zijn concertprogramma’s worden door hem zelf aan elkaar gepraat en hij weet zelfs in een grote zaal een buitengewoon intieme sfeer te creëren.
​
VIOLA DA GAMBA?
Het solo-concert van Ralph Rousseau is unieke kans om kennis te maken met een instrument dat een beetje in de vergetelheid lijkt te zijn geraakt.
Nog nooit van een viola da gamba gehoord? Dan bent u echt de enige niet. ‘Gamba is het italiaanse woord voor been’. Het is dus geen cello. Dit instrument is veel ouder. Bij de strijkinstrumenten heb je twee families, die van de violen en van de viola da gamba’s. De contrabas stamt af van de laatste. Het is een heel specialistisch instrument dat je inderdaad niet zomaar krijgt aangereikt op de muziekschool, in tegendeel zelfs. De viola da gamba wordt tussen de benen gehouden en raakt de grond niet. Er zijn er in alle soorten en maten.
Het hoogtepunt van het instrument ligt rond 1730, dat is de tijd van Lodewijk XV, koning van Frankrijk. Van zijn vader, Lodewijk XIV, was de viola da gamba zelfs het lievelingsinstrument. Het werd toentertijd ook wel liefkozend de ‘koningin der instrumenten’ genoemd. Vooral populair bij de elite.
Ralph Rousseau over zijn carrière als musicus: 'Ik denk dat het iets te maken heeft met emotie. Bij muziek komt energie vrij die stroomt. Tijdens een concert speel ik bijna altijd uit mijn hoofd en als alles goed gaat dan gaat er energie stromen, die diep aan emoties raakt...'
​
... 'Bij de natuurkunde ging het mij ook meer om de intuitieve kant. Weet je dat de meest beroemde natuurkundige ontdekkingen een sterk intuitieve component hebben? Ratio en emotie raken elkaar dus ergens. Kijk, bij muziek maken kan een soort van osmose ontstaan, die in de richting gaat van de onbevangen ervaring. Dat heeft niet meer met ego te maken. Dat is eigenlijk liefde. Als de omstandigheden goed zijn dat is het alsof muziek voor de allereerste keer doorkomt, op dat moment gemaakt wordt. De onbevangen ervaring…is liefde!’
Copyright © 2021 Voix Humaines – Ralph Rousseau - All Rights Reserved
Foto: Rocus Peetam
LIDEWEI PHILIPS (°1993) uit Lokeren studeerde aan het kunsthumaniora van het Lemmensinstituut, het conservatorium van het Lemmensinstituut en het ArtEZ conservatorium te Zwolle (NL). Zij rondde met grote onderscheiding haar harpstudies af in 2015.
Lidewei volgde verschillende masterclasses bij grote namen uit Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Nederland en Wales. Zij trad al meerdere malen op, zowel solo, met andere muzikanten als met orkest.
Zij stond op het parktheater festival in Lokeren en deed al vele malen een opluistering, van jubilea tot huwelijken of andere gelegenheden. Met het orkest van het Lemmensinstituut speelde ze regelmatig mee en ook met het jeugdorkest Frascati, dat veel bekendheid geniet, trad ze al enkele malen op.
​
Tegenwoordig geeft Lidewei zowel harples, als pianoles en zangles. Alle drie zijn ze een grote passie en brengt ze haar kennis met liefde over.
Haar duo SaLi is ook een grote passie, waarbij ze Keltische muziek brengt samen met violiste Sarah Mertens. (uit: https://www.lideweiphilips.com/biografie).
LOCATIE
De Cultuurraad van Lochristi heeft onze aanvraag voor de reservering van de Cultuurzaal in het nieuwe Uyttenhove complex te Lochristi goedgekeurd. Voor deze tweede gooi naar het concert van Ralph Rousseau en Lidewei Philips zien wij het dus een stuk groter. Ook een beetje op aanvraag van Ralph Rousseau zelf die geen mensen wou teleurstellen door te weinig tickets aan te bieden.
De eerste locatie voor het concert dat we gepland hadden op 13 februari 2021 was De Maalderij in Zaffelare. Een prachtige locatie, geschikt voor mooie intimistische optredens, maar voor slechts maximum 90 gegadigden toegankelijk. Nu gaan we dus een stuk groter!
We plannen echter een ander mooi optreden in De Maalderij en dit in september 2022, nl. DRIES VAN HAUTE!
'In' De Maalderij of buiten in de mooie tuin van het Kasteel Mullié in de Nerenhoek. Misschien kunnen we dan gebruik maken van de nazomer, l'été Indien, zoals ze in 't frans zeggen :)
ADRES
Cultuurzaal - Nieuwe Uyttenhove
Zavel 5 - 9080 Lochristi
+3293567914
Foto: Rocus Peetam
TICKETS
Binnenkort meer info.