top of page
demodag_affiche_a4_webite.jpg

Op zondag 7 mei 2023 organiseert
MANTEN & KALLE EVENTS (verbonden aan het FPZ, Feestcommissie Parochie Zaffelare), vzw MEZ (Middeleeuws Zwaardvechten, een club uit Gent-Mariakerke) en het BMCF (Belgian Medieval Combat Federation) de 'DEMODAG MIDDELEEUWSE KRIJGSKUNSTEN' in Sporthal 't Veerleveld te Zaffelare.

Het DOEL van het evenement is drieërlei:

 1. De bezoeker laten kennismaken met
  2 buitengewone sportdisciplines,
  zijnde HEMA en BOHURT.

   

 2. Het eventueel oprichten van een HEMA-afdeling of school in Zaffelare, dit indien genoeg interesse vanuit het publiek.
   

 3. Voor BOHURT: het houden op de demodag van een 'Belgisch Kampioenschap Duel Medieval Combat', een intra-club toernooi in de vorm van 1 vs 1 duels met als ambitie het samenstellen van een Belgische team dat kan deelnemen aan internationale wedstrijden zoals bv. 'The Battle of Nations'. 
  De deelnemende clubs komen uit zowel het Vlaamse als Franstalige deel van het land.

Hema

Wat is H.E.M.A ?

HEMA (Historical European Martial Arts), is een koepelterm voor alle krijgskunsten die in Europa doorheen de geschiedenis gebruikt zijn, gaande van Grieks Worstelen, via langzwaardvechten tot kruisboogschieten.

Door de opkomst van vuurwapens zijn veel van deze krijgskunsten in onbruik geraakt en uiteindelijk verloren gegaan. De eerste prioriteit voor de HEMA gemeenschap is dan ook het herontdekken van deze technieken door analyse van de historische manuscripten, begrip van body mechanics, overlevende gevechtsvormen en natuurlijk experimentatie.

mez schild logo transparent.png

Vzw MEZ (Middeleeuws Europees Zwaardvechten)
is een culturele sportvereniging met als hoofddoel het bestuderen en beoefenen van de middeleeuwse krijgskunsten, met in het bijzonder het langzwaard. Door het bestuderen van het Europese culturele erfgoed willen wij de interesse in de middeleeuwse cultuur en de middeleeuws Europese krijgskunst bevorderen.

Binnen MEZ (Middeleeuws Europees Zwaardvechten), richten we ons op hoofdzakelijk op de langzwaard technieken uit het manuscript van de 14e eeuwse Duitse zwaardmeester Johannes Liechtenauer, aangevuld door langzwaard boeken uit de 15e en 16e eeuw. Om nog preciezer te zijn, spitsen we ons voornamelijk toe op het langzwaard “bloẞfechten”, waarbij geen harnas gedragen wordt, maar technieken gebruikt worden tegen dagdagelijks geklede tegenstanders.

Daarnaast vullen we het lespakket aan met technieken voor de speer, rapier, een-handig zwaard, zwaard en beukelaar, dolken en andere middeleeuwse wapens.

Door de grote variëteit aan activiteiten binnen HEMA en MEZ, zijn er verschillende invalshoeken die kunnen genomen worden: voor sommigen is HEMA training een manier om een gevechtskunst aan te leren, met al doel te sparren. Voor anderen is HEMA een uitgelezen kans om een uitgestorven krijgskunst te herontdekken en door manuscript analyse de oude technieken te herontdekken. Voor nog anderen kan het een manier zijn om hun eigen Europese cultuur beter te leren kennen.
Al deze filosofieën combineren we binnen MEZ om zo tot een holistische aanpak te komen.

Longsword equipment
Middeleeuws manuscript
Middeleeuws manuscript
Renaissance manuscript

Hierboven HEMA benodigdheden (voor competitie)
(Mogelijke verkoper van bescherming en gebruikswapens voor HEMA: 'Zwaard en Volk / HEMA WORLD', een Nederlandse webshop ook voor re-enactment. 
 

Wat te verwachten op de demodag?

vrouw1.jpg
Training / competitie
training.jpg
dame.jpg
 • Demo training, waarbij we demonstreren hoe een historische zwaard techniek wordt aangeleerd, geanalyseerd, en bediscussieerd vanuit verschillende situaties om zo tot een volledig begrip van de techniek te komen.

 • Intra-club toernooi, waarbij we de verschillende zwaard technieken in actie brengen door een reeks sparring duels te organiseren. Dit geeft het publiek meer context rond hoe technieken gebruikt kunnen worden en de snelheid van een middeleeuws zwaardgevecht.

 • Open initiatie training,
  waarbij aan alle geïnteresseerden, dames en heren, jongens en meisjes, een initiatieles gegeven wordt rond de basis van het middeleeuws zwaardvechten: de verschillende houdingen, stappen, aanvallen en verdedigingen.

Bohurt

Wat is Medieval Full Contact of Bohurt ?

Medieval Full Contact,Historical Medieval Battle (HMB), of Buhurt, is een jonge full contact vechtsport gebaseerd op toernooiregels uit de middeleeuwen. Beoefenaars dragen replicaharnassen uit de periode 1200 tot 1699 en maken gebruik van botte replicawapens uit dezelfde periode. Een harnas wordt gebaseerd op historische vondsten en documenten uit één regio en een periode van maximaal 50 jaar. Afhankelijk van de categorie zijn zowel slag-, trap- en worsteltechnieken toegestaan.

In tegenstelling tot historische veldslagen die veelal op festivals worden getoond, is HMB niet vooropgezet. Speciaal opgeleide scheidsrechters zorgen ervoor dat het gevecht in goede banen wordt geleid. Soms worden er HMB-demonstraties op historische festivals getoond.
 Het meest prestigieuze toernooi is "Battle of the Nations", dat wordt gezien als het wereldkampioenschap in deze sport (bron: Wikipedia)

groen1.jpg

De Ghesellen van de Grüne Tent

BMCF_logo_pascal kopiëren.gif
nations

Battle of Nations 2019

De Belgian Medieval Combat Federation(BMCF) is een nationale federatie, speciaal opgericht voor het ontwikkelen, ondersteunen en promoten van de Middeleeuwse “full contact” vechtsport. Deze vormt een bijzondere mix van sport en cultureel erfgoed. Het is een sport met zijn eigen regels en voorschriften en is in feite een moderne versie van riddertoernooien uit de Middeleeuwen.

Het BMCF hanteert metalen pantsers, aanval- en verdedigingswapens gebaseerd op historische, authentieke stukken weliswaar aangepast aan hedendaagse veiligheidseisen.

Naast duels (1vs1) bestaan ook nog groep- en massagevechten. (5vs5, 10vs10, 30vs30, 150vs150).


Naast het promoten en ondersteunen van bestaande clubs organiseert het BMCF ook een Belgisch kampioenschap en stelt het een Belgisch team samen dat België overal in de wereld vertegenwoordigd.

Altijd willen vechten als een ridder, gebeten door de Middeleeuwen? Dan ben je welkom in onze Medieval Combat familie, het BMCF!

groen2.jpg

Wat te verwachten op de demodag?

Soft armour training
training_kind2.jpg

Soft armour trainingen
Foto's: Battle Heritage: Wessex

Soft+Kit+Cover+pic.jpg

Foto's: Medieval Combat Wales

'Belgisch Kampioenschap Duel Medieval Combat', een intra-club toernooi in de vorm van 1 vs 1 duels met als doel het samenstellen van een Belgische team dat kan deelnemen aan internationale wedstrijden zoals bv. The Battle of Nations.

 • 10u - 11u: competitie soft eerste rondes ('soft' = zachte wapens)
   

 • 11u - 12u: competitie full eerste rondes ('full' = botte stalen wapens)
   

 • 13u - 14u: finale soft
   

 • 14u - 15u: initiatie soft (bezoekers)
   

 • 15u - 16u: finale full
   

 • 16u: ceremonie winnaars + voorstellen nationaal team

Organisatoren

Wie zijn de organisatoren?

De Demodag Middeleeuwse Krijgskunsten wordt georganiseerd Manten & Kalle Events(verbonden aan het FPZ, Feestcommissie Parochie Zaffelare), in samenwerking met vzw. MEZ en het BMCF. Coördinator voor Manten & Kalle Events, Luc Vincent, was eveneens coördinator voor enkele evenementen ter gelegenheid van 800 jaar Zaffelare. Hij leidde een werkgroep dat instond voor o.a. de herbouw van het Zaffelaarse reuzenkoppel ’Manten en Kalle’, voor het historisch weekend ‘Historia Mundi 2022’ in het Provinciaal Domein Puyenbroeck te Wachtebeke en de erg gesmaakte ‘100 jaar Mode - Vintage Modeshow’, opgevoerd in de cultuurzaal van het vernieuwde Uyttenhove te Lochristi.

Affiche Historia Mundi 2022
Affiche Vintage Modeshow
Manten en Kalle

Met de Demodag Middeleeuwse Krijgskunsten wordt een sportief vervolg gegeven aan de voorbije feestelijkheden. Dit in hetzelfde thema als dat van de evenementen voor 800 jaar Zaffelare, nl. geschiedenis. Meerbepaald zwaard- en andere vecht-technieken uit de Middeleeuwen en de vroege Renaissance. Daarnaast zal het gebeuren eveneens omkaderd worden door de kleurrijke groep
re-enactors 'Equis Gandavus Albus'. Zij zullen de bezoekers wegwijs maken op het evenement.

Equis Gandavus Albus

Locatie voor de demodag

sporthal-t-veerleveld-zaffelare.jpg

De Demodag Middeleeuwse Krijgskunsten wordt gehouden op zondag 7 mei in Sporthal ‘t Veerleveld, Kanunnik Petrus Jozef Triestlaan 1, 9080 Lochristi (Zaffelare), dit van 9u tem 18u.
Gratis toegang.

Sponsoren

Sponsoren

Wordt weldra verder aangevuld.
Wij zijn nog op zoek naar sponsoren voor de Demodag Middeleeuwse Krijgskunsten.
Heeft uw bedrijf interesse om dit evenement financieel te steunen, stuur een bericht naar luc.vincent@telenet.be en download alvast voor meer info het sponsordossier in PDF vorm (19MB).
Alvast bedankt!

vdw.jpg
Pers

Pers

Wordt weldra verder aangevuld.
 

contact

Contact

Extra informatie over de Demodag Middeleeuwse Krijgskunsten, opmerkingen of andere vragen?
Neem per e-mail contact op met organisator Luc Vincent. Alvast bedankt! 

mantenkalleevents_logo.png
bottom of page